Dioneth opstartenDs. J. Hoekman (links op de foto)

Ik ben geboren en getogen in het mooie plaatsje Hasselt.
Na de lagere school bezocht ik de MAVO in Zwartsluis, maar leren was niet mijn ding, dus besloot ik met 15 jaar van school af te gaan en te gaan werken bij een tapijtfabriek in Genemuiden.

Op 7 januari 1980 meldde ik mij bij de poort van het 47e Pantserinfanterie bataljon in Havelte omdat ik dienstplichtig was. Daarna heb ik nog zo’n negen jaar mijn land mogen dienen als Kort-Verband-Vrijwilliger en Technisch Specialist. Inmiddels was ik toen 27 jaar en had de kerk nog niet van binnen gezien.

Op mijn 29e is er echter, tijdens de huwelijksdienst van mijn broer, een zeer bijzondere ontmoeting met een vrouw uit Genemuiden. Door haar kwam ik terecht onder het gehoor van een niet onbekende Genemuiniger dominee. Onder die dienst en onder zijn gehoor zette de HEERE mij stil.

Ik wist vanaf toen zeker waarom ik op aarde was, namelijk om Zijn Woord te verkondigen. Alles werd wonderlijk geleid. Zo werd ik met een 3-jarige MAVO toch toegelaten op de Reformatorische Hogeschool Zwolle, waar ik begon aan mijn 4-jarige studie HBO theologie. Ik werkte tijdens deze studie als conciërge op diezelfde MAVO in Zwartsluis. Ook ontmoette ik tijdens die periode mijn vrouw en zo gaven wij elkaar op 30-jarige leeftijd het ja-woord in de Hervormde Gemeente te Wouterswoude.

Na de HBO theologie onderwijsvariant vervolgde ik deze opleiding in Ede voor de pastorale variant, die ook succesvol mocht worden afgerond. Hierna volgde ik op donderdagavond de studie Latijn en Grieks aan de Universiteit in Kampen en op zaterdag ging ik naar de R.U.U. voor mijn verdere deeltijdvariant vakken.

In die tijd woonden wij in Genemuiden en was ik nog steeds deeltijd conciërge. Dit was geen gemakkelijke tijd, maar we werden enorm gesteund door de Hervormde Gemeente van Genemuiden. Na 12 jaar studeren was ik beroepbaar, maar dat daadwerkelijke beroep liet nog een jaar op zich wachten. Ondertussen werd ik godsdienstdocent op de Jacobus Fruytier te Apeldoorn en Rijssen. Dit was een een mooie, leerzame tijd.

Uiteindelijk kwam dat beroep naar Sebaldeburen-Leek. Dat was niet de eerste gemeente waarnaar wij een beroep hadden verwacht. Geen Gekrookte Riet, maar een combinatie van rechts-confessioneel en Gereformeerde Bond. En dan ook nog eens in het hoge noorden. Achteraf had ik geen betere leerschool kunnen hebben dan deze plaats op het drie-provinciepunt: Groningen, Friesland en Drente. Daar leerden we de nood kennen van gemeenten die verlangen naar een rechte bevindelijke (authentieke) prediking.

Wij mochten de gemeenten Sebaldeburen en Leek vijf jaar dienen, waarna het beroep naar de Hervormde Gemeente de Ark op Urk volgde. Deze roeping was zo sterk en zo duidelijk dat losmaking van het noorden onvermijdelijk was. Ik mag deze, naar mijn mening meest brede gemeente van Nederland, nu al weer zo’n 4,5 jaar dienen. Maar tot op de dag van vandaag is, iedere keer dat ik de kansel bestijg, weer een enorm wonder van Zijn naar waarde nooit genoeg volprezen Naam.

 

Kandidaat J.K. Abbink (rechts op de foto)

Geboren en getogen in Vriezenveen. Vanaf mijn 18e jaar heb ik twee jaar HTS Enschede gevolgd en daarna theologiestudie in Utrecht.

Langere tijd heb ik Nederland doorkruist als kandidaat in zondagse erediensten, pastoraat en catechese. Door kerkelijke verschuivingen ben ik sinds 2004 uiteindelijk terecht gekomen in een opbouwfase van de wijkgemeente van bijzondere aard – de vroegere buitengewone wijkgemeente in Vriezenveen.

Aangesteld als ouderling in deze wijkgemeente hoop ik te zijner tijd na formele studie-afronding mij beroepbaar te stellen.